Persoonlijk

De beste quarantaine activiteiten

We zijn inmiddels ruim zes weken onderweg met onze intelligente lockdown. Voor iedereen betekent dit dat je veel thuis bent en veel binnen zit. Nu we na dagen van heerlijke zomerweer toch vooral met regen opgescheept zitten wordt ons geduld en onze creativiteit opnieuw getest. De afgelopen weken hebben wij thuis een ritme ontwikkeld met activiteiten en gewoonten waar we ons goed bij voelen en deze zorgen ervoor dat we de quarantaine heel goed doorkomen. We genieten van elkaars gezelschap en we halen we het beste uit onze tijd samen. De tien dingen die wij elke dag doen.

1. Family work-out
Elke dag maken we tijd voor een work-out. We kiezen er een op YouTube, vaak van Pamela Reid. Terwijl Jordy en ik ons serieus in het zweet werken roept Xavi na drie Jumping Jacks dat hij ‘helemaal kapot’ is en gaat op de bank liggen. Vervolgens kiest hij de activiteiten uit die hij leuk vindt om op te springen en tóch mee te doen. Ook vindt hij het leuk om, wanneer wij de plank doen, over ons heen te klimmen of onder ons door te kruipen. Deze work-outs zijn altijd gegarandeerd dikke pret voor ons alle drie en spierpijn voor mij.

2. Spelletjes
Het beste tijdverdrijf zijn toch wel spelletjes. Jordy en ik spelen samen spelletjes, maar nu Xavi groter wordt kunnen we met hem ook steeds meer spelletjes spelen. En dat is leuk! De ene dag spelen we simpelweg één spelletje en de andere dag komt er een hele stapel spelletjes tevoorschijn en zitten we uren aan tafel.
Met Xavi spelen we: Memory, Domino, Dobble, Monopoly Junior, Vos laat los en de Cars spellendoos. Verliezen vinden we allemaal niet echt leuk, maar tot nu toe heeft de sfeer in huis daar gelukkig nog niet echt onder geleden. Xavi kan er verdrietig van worden, dat kind kan ook echt niet tegen zijn verlies, maar een knuffel en een revanche is vaak genoeg om het verdriet te verzachten.

Vegan life ain’t so bad.
Een broodje met hamburger, rauwkost, gebakken ui en champignons.

3. Koken
Elke dag wordt er uitgebreid gekookt. Ik eet nog steeds zoveel mogelijk vegan en de mannen gaan daar lekker in mee. We proberen nieuwe recepten en er komen wat vegan (en ook niet vegan) baksels op tafel. Leuk om zelf de keuken in te duiken, maar ook leuk om met je kind de keuken in te gaan.

4. Leer een taal Duo lingo
Jordy is altijd veel taalgevoeliger geweest dan ik ben. Hij wil graag vloeiend Frans en Spaans spreken. Ik wist wel dat hij aan het oefenen was en regelmatig hoorde ik een typisch deuntje terugkomen, maar wat hij nou écht aan het doen was wist ik niet. Deze weken gaven mij een mooie gelegenheid om deze (gratis) app ook te downloaden. Je kunt kiezen uit een heel scala aan talen. Ik koos, lekker naief, voor Noors. Aangezien onze vakantie dit jaar naar Noorwegen gaat. Inmiddels heb ik niet meer echt de illusie dat ik dit jaar mijn nieuwe vaardigheden ook echt in de praktijk kan brengen, maar ik ben wel enthousiast over de app en over hoeveel ik leer!
Een klein nadeel, in het Nederlands bieden ze alleen Engels en Duits aan. Ik heb gekozen voor Noors en dat leer ik dus in het Engels. Ook heel goed te doen!5. Gamen
Onze Nintendo Switch gaat elke dag wel even aan. Dat is toch echt een top aankoop gebleken. Xavi is logischerwijs helemaal fan Mario Kart, voor onszelf hebben we nog wat andere spelletjes. We spelen er niet zo vaak alleen op, maar elke avond voordat we Xavi naar bed brengen, spelen we met z’n drieën een half uurtje Mario Kart. Een heel gezellig moment als gezin.

6. Volg een cursus, leer iets nieuws
Het liefst leer ik elke dag iets nieuws. Een leuk weetje, een nieuw woord; het is altijd leuk om je kennis te verbreden. Laat dit nou de perfecte tijd zijn om dit ook te doen. Ik ben op dit moment bezig met het Mindset Masterplan van Kelly Weekers en we hebben een gitaar en bijbehorende cursus aangeschaft. (Daar laat ik Jordy eerst even mee, het schijnt heel moeilijk te zijn!) Ik overweeg ook nog de cursus korte verhalen schrijven te gaan doen. Tijd genoeg om hiermee aan de slag te gaan, toch?

7. Wandelen
De eerste dagen van de lockdown bleef ik echt binnen. Dit lukte prima, maar inmiddels ‘moet’ ik echt elke dag even naar buiten. Ik loop dan even een blokje om, vaak alleen. Of ik spring met Xavi op de fiets en we fietsen net zo lang rond tot we een lege speeltuin hebben gevonden. In het weekend proberen we eigenlijk altijd met z’n drieën de deur uit te gaan. Op de fiets naar het bos of even voetballen op het strand. We doen er alles aan om dit zo veilig mogelijk te doen en omdat we er vaak voor kiezen om vroeg te gaan, lukt dit heel goed!

8. Opruimen
Ik had er niet echt zin in, maar achteraf is het zo lekker als het gedaan is. Stap voor stap worden alle kasten in dit huis leeggetrokken en opnieuw weer gevuld. Het streven is dan natuurlijk om ze opnieuw te vullen met veel minder spullen als voorheen. Ik ben me een beetje gaan verdiepen in de methodes van Marie Kondo en ook al heb ik niet zó rigoureus aangepakt, lekker is het wel!

9. Lezen
Ja, lezen! Altijd een goed idee. Als vermaak, om jezelf te verliezen in een prachtig, tragisch of grappig verhaal, of om van te leren. Op dit moment wordt ik vooral heel erg blij van zelfhulpboeken. Boeken met opdrachten, dingen om over na te denken of nieuwe leefwijzen uit te proberen. Want ook voor deze dingen is juist nú het moment. En deze lockdown heeft al zoveel fijne leesmomenten gegeven. Heerlijk buiten in het zonnetje en op dit moment met een kleedje en een kop thee op de bank.

10.Dansen
Ik kan niet dansen. Ik herhaal, ik kan niet dansen. Maar wat is het soms lekker om een beetje te staan springen en swingen. Zeker als je de hele dag al binnen bent en je een beetje sloom begint te voelen. Ik dans vaak aan het einde van de middag even met Xavi. Gewoon een half uurtje, even springen, rondrennen, zwieren en wat je verder allemaal maar kunt bedenken. Zelfs de muziek maakt niet uit. De kleine meneer is helemaal fan van Kinderen voor Kinderen op dit moment, dus ik ga elke dag helemaal los op Haaialarm en Okidoki.


Met deze dagelijkse activiteiten komen we de laatste weken van de intelligente lockdown ook nog wel door. Tenminste, ik hoop dat dit de laatste weken zullen zijn. Het blijft onduidelijk en die onduidelijkheid begint echt wel vervelend te worden. Je kunt niets plannen, het is onduidelijk of de vakanties door en ik ga mijn familie en vrienden nu wel serieus missen. Herkenbaar?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s