Persoonlijk

Een maand veganistisch eten

De maand maart, die inmiddels al even achter ons ligt, was er een met een uitdaging. Ik deed al tijden pogingen om minder vlees te eten en het varkensvlees zelfs helemaal te laten staan. Toch bleek dit lastiger te zijn dan ik vooraf had gedacht. Want wie kent dat moment nou niet, dat je aanschuift bij vrienden en niet lastig wilt zijn. Of dat je op een verjaardag zit en iets eet waarvan je niet precies weet wat erin zit. Al met al kwam het er nooit echt van om te stoppen met het eten van (varkens)vlees of zuivel. Na het luisteren naar de Podcast van ‘Ik wou dat ik wist..’ raakte ik geïnspireerd om een maand lang geen dierlijke producten te eten. Geen melkproducten, geen vlees, niets met gelatine of honing erin. Alles helemaal dierlijk. Helemaal geen dierlijke producten, dat zou het makkelijker moeten maken. Geen verwarring en een duidelijk verhaal voor iedereen om mij heen. Zo gezegd, zo gedaan.

De laatste week van februari verbleven wij in een hotel in Oostenrijk. We gingen iedere avond uit eten en ik legde mezelf nog geen restricties op. Op 29 februari kwamen wij laat thuis, dus hup naar bed en de volgende morgen begon mijn ‘vegan leven’. Die begon trouwens al lekker(not) want tijdens het smeren van Xavi zijn boterham likte ik een restje chocopasta van mijn vinger. Kak, vegan maand was direct al mislukt. De rest van de maand heb ik hier extra goed op gelet.
Verder bestond mijn maand uit het aanwennen van nieuwe gewoonten. Het viel reuze mee om alle dierlijke producten uit mijn voedingspatroon te schrappen. Ik kocht vleesvervangers, speciale mayonaise en ik verving mijn broodbeleg voor vegan varianten. Zo kabbelde de maand maart voorbij. Er waren hier en daar wat moeilijke momenten, maar het streven was een maand en deze deadline zorgde ervoor dat ik de momenten van verleiding goed aankon. Er is in de hele maand één moment geweest dat ik de verleiding niet kon weerstaan. Mijn grote valkuil: chocolade. Verder was alles prima te doen. Het is even zoeken naar de producten die jij zelf fijn vindt, maar zo bouw je een nieuw voedingspatroon. Zo kost het steeds minder moeite en ga je dierlijke producten steeds minder missen.

Doordat ik iedereen op de hoogte had gesteld van mijn manier van eten kostte het nog minder moeite. Mijn ouders en schoonouders zorgden ervoor dat ik bij hun ook veganistisch kon eten en ook bij vrienden werd er rekening mee gehouden. Je mag namelijk genoeg dingen wel: pure chocolade en naturel chips zijn hier goede voorbeelden van. Ook bakte ik in de maand maart nog een lading oliebollen; ook deze zijn helemaal veganistisch. Opties genoeg dus.
Inmiddels is de maand maart afgerond en hiermee ook mijn maand zonder dierlijke producten. Op dit moment is het zelfs al half april en tot op heden heb ik één keer vlees gegeten. We hebben eten afgehaald bij een plaatselijk restaurant en ik koos hierbij voor een vleesgerecht. Het was lekker, maar de volgende dag ging ik zonder problemen weer zonder dierlijke producten verder. Met kleine uitstapjes zal ik dus voorlopig mijn nieuwe levensstijl vast proberen te houden. En mooi meegenomen, Xavi koos bij de keuze tussen vlees en vleesvervangers eigenlijk altijd al voor de vleesvervangers. Na het kijken van de documentaire ‘The Gamechangers’ op Netflix is Jordy ook om. Het vlees uit de vriezer gaat nog op, maar er wordt geen nieuw vlees meer gekocht. Vlees wordt dan echt een uitzondering met etentjes en feestdagen.

Ik merk na deze verandering in mijn leefpatroon dat ik me wel wat beter voel. Ik heb minder last van buikpijn en ik voel me energieker. Toch ben ik er niet zoveel van opgeknapt als ik hoopte. De kilo’s vliegen er niet af en mijn huid blijft soms onrustig. Misschien dat deze veranderingen nog komen, dat deze alleen wat langer nodig hebben. Daarbij deed ik het niet alleen om me beter te voelen. Ik deed het ook voor de dieren en vooral voor het milieu, voor de wereld die ik achterlaat voor mijn zoon.
Het boek Skinny Bitch van Rory Freedman en Kim Barnouin legt je zonder er doekjes om te winden uit waarom het eten van dierlijke producten en suiker zo slecht voor je is. Het is voor mij echt een eye opener geweest en ik kan iedereen aanraden om het te lezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s