Persoonlijk

We maken er het beste van

Je mag het om de een of andere reden eigenlijk niet zeggen deze dagen: ‘We maken er het beste van.’ Mensen nemen er aanstoot aan als je van deze bizarre en vreselijke situatie probeert te genieten, want het mag blijkbaar alleen maar vreselijk zijn. Toch proberen wij er, met de nodige voorzorgsmaatregelen, het beste van te maken.

Wat kan er wel?
Ik kwam op Instagram een bericht tegen van een moeder. Haar dochter had haar gevraagd of ze alsjeblieft iets leuks konden gaan doen. Deze moeder had geantwoord: ‘Dat kan nu even niet lieverd, met het Coronavirus moet iedereen binnenblijven.’
Ik moest hier stiekem wel om lachen, maar ik vond het minstens net zo verontrustend. Alsof je niet iets leuks kunt doen als je thuis bent. Belachelijk toch?
Er zijn genoeg leuke en nuttige dingen te doen thuis. Wij spelen, puzzelen,bakken en stickeren wat af deze dagen. En met het heerlijke weer vermaken we ons lekker in de tuin. We hebben samen geschoffeld , geveegd en planten gepoot. Maar ook de zandbak en een stapel met boeken is genoeg om Xavi uren mee te vermaken. En als we echt even naar buiten willen, dan zoeken we een speeltuin. Een speeltuin waar we alleen kunnen spelen.

Corona en kleine kinderen
We proberen Xavi niet te veel lastig te vallen met het wat er nu speelt. Maar tegelijk vinden we het wel heel belangrijk om er iets over te zeggen. Zijn leven staat ook ineens op zijn kop en hij zich hier wel degelijk bewust van.
We hebben samen met Xavi naar een persconferentie gekeken. Hij kreeg niet heel veel mee van de inhoud, maar we hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om hem het volgende uit te leggen: ‘De meneer met de blauwe stropdas (Mark Rutte) is de baas van Nederland. Er zijn nu heel veel mensen ziek en om te voorkomen dat er nog meer mensen ziek worden, moeten we binnen blijven. We moeten bij anderen uit de buurt blijven en alle scholen, dierentuinen en pretparken zijn dicht. Ook mag je even niet naar opa en oma, niet op visite en alleen knuffelen met papa en mama.’
Dit is voor hem genoeg. Hij vertelt zelf regelmatig uit het niets dat ‘iedereen ziek is en dat we thuis moeten blijven’. Toen we een paar dagen geleden bij mijn ouders voor de deur stonden, was hij de eerste om te roepen: ‘Ik mag niet naar binnen en je krijgt nu geen kus! Want iedereen is ziek.’ Ik had het liever anders voor hem gezien, maar het is de realiteit en we nemen op deze manier onze verantwoording.

Steun de kleine ondernemers
Nog een goed idee in deze dagen is het ondersteunen van de kleine ondernemers. Wij wonen in het Westland en het is voor veel tuinders een zware periode. Waar er normalitair vrachtwagens vol bloemen naar het buitenland vertrekken, blijft alles nu bij de tuinder staan. Er wordt veel weggegooid, maar de meeste tuinders proberen aan de weg toch nog wat te verkopen. Afgelopen zaterdag maakten wij een rondje op de fiets en stopten we onderweg bij een aantal tuinders. De meesten daarvan kennen we persoonlijk en we wilden ze op deze manier een hart onder de riem steken. Zo kwamen we tuin met acht aardbeienplanten en nog wat andere vrolijke gekleurde planten voor in de tuin.
Aankomende week gaan we eten bestellen bij een van de plaatselijke restaurantjes die nu aan bezorgen doet. Zo kunnen we deze ondernemers hopelijk door deze zware tijd helpen.

Voor de meeste mensen die niet direct getroffen worden door Corona, maar zich wel aan alle richtlijnen houden, zullen er kleine momenten zijn die boven alles fijn zijn en luxe voelen. Zo kunnen wij ‘s-morgens wat langer uitslapen, omdat we toch thuis werken. We lunchen bijna elke dag met z’n drieën en ik zie Xavi echt met reuzesprongen vooruit gaan. Hij geniet ervan om de aandacht te hebben van zijn beide ouders en de momenten dat hij hier zelf moet spelen omdat wij aan het werken zijn verlopen eigenlijk redelijk soepel.
Zoek die lichtpuntjes. Die kleine lichtpuntjes kunnen een zware tijd beter draaglijk maken. En zorg voor elkaar, dat is het allerbelangrijkste.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s