Mama

Tips om relaxed met je kind uit eten te gaan (zonder iPad!)

We zijn in de afgelopen jaren al ontelbare keren uit eten gegaan met Xavi erbij. Een makkie wat mij betreft. Ik kan als reden hiervoor aandragen dat Xavi een vreselijk makkelijk kind is, of dat wij simpelweg fantastische ouders zijn. Maar helaas zijn deze argumenten allebei verre van waar. Wij maken fouten genoeg, leren het ouderschap met vallen en opstaan en Xavi heeft zijn goede en mindere moment. Zoals iedere ouder en ieder kind volgens mij. Toch ben ik ervan overtuigd dat alle ouders op een ontspannen manier met hun kind uit eten kunnen gaan. Om dit te kunnen bereiken zette ik vijf tips voor je op een rijtje.

1. Kies een kindvriendelijk restaurant.
De eerste tip is echt een schot voor open doel, maar wel een heel belangrijke. Kies een restaurant met een kindermenu en een speelhoek. Er zijn genoeg restaurants met een goed kindermenu, kleurplaten en een speelhoek waar je kind uren zoet zal zijn. En dit zijn echt niet alleen pannenkoekenrestaurants of de goedkopere eetcafés. (al zijn die op z’n tijd ook heel fijn.)
Zo gaan wij graag naar wat luxer restaurant aan de Waterweg in Hoek van Holland. Wij kunnen er uitgebreid dineren, er is genoeg keuze voor Xavi en ze hebben een ruime speelhoek. De speelhoek zit, heel slim, in een soort nis. Hierdoor kun je je kind niet altijd zien, maar je weet ook dat je kind niet weg kan. Het speelgoed in een restaurant is nieuw voor je kind en daardoor uitdagend en goed voor uren speelplezier.
Wij vertellen Xavi altijd heel duidelijk dat we hem roepen voor het eten. Hij wil dan vaak iets uit de speelhoek bij zich houden, een auto of een boekje bijvoorbeeld. Dit mag hij dan van ons, we leggen het altijd weer terug als we naar huis gaan.
2. Betrek je kind bij het uitje.
Zorg ervoor dat je kind echt onderdeel is van het avondje uit. Bereid je kind voor en vertel dat je plannen hebt om bij een restaurant te gaan eten. Wij benoemen het altijd als gezellig en lekker, dat iedereen zelf kan kiezen wat hij/zij wilt eten. Xavi wordt ook heel blij al wij zeggen dat we naar restaurant willen.
Ook in het restaurant betrekken we hem overal bij. Wil je een rustig gesprek met je partner? Ga dan met z’n tweeën uit eten. Wij komen vaak wel toe aan rustige gesprekken als Xavi in de speelhoek speelt, maar wees er ook op voorbereid dat je kind aan tafel blijft en je aandacht wil.
Bekijk samen de kinderkaart en kies samen met je kind wat er gegeten gaat worden. Zo zag ik eens een moeder die de kinderkaart scande en mompelde. ‘Dit mag ze niet, dit heeft ze het weekend al gegeten, dit lust ze niet.’ En vervolgens tegen de ober: ‘Voor haar de kipnuggets en frietjes.’ Het meisje, zeker zo oud als Xavi, zat er bij en kreeg nul inspraak. Ik snapte dit niet goed. Maak er een feestje van voor je kind. Kies samen iets te eten.
Wij kiezen altijd met Xavi samen en we laten hem altijd zelf bestellen.
3. Laat je kind zelf speelgoed meenemen.
Voordat we uit eten gaan geef ik Xavi zijn tas. Hij mag zijn tas dan vullen met speelgoed dat hij graag mee wil nemen naar het restaurant. Vaak verdwijnen er vooral auto’s in de tas, soms ook stickers, stempels en puzzels. Ik let er natuurlijk op dat er geen voetbal meegaat en dat het speelgoed met veel lawaai ook thuis blijft. Speelplezier gegarandeerd met dit zelf meegebrachte speelgoed.
4. Neem nieuw speelgoed mee.
Zo af en toe koop ik eens wat speelgoed voor Xavi als hij er niet bij is. Dat zijn vaak gewoon kleine en simpele dingen die ik tevoorschijn tover als we lang in de auto zitten óf als we uit eten gaan. Xavi is een heel actief kind, maar iets nieuws kan hem altijd een flinke tijd rustig houden. Als ik een vel met autostickers koop bijvoorbeeld, of een magnetisch bord met letters. Ook kocht ik bij de zeeman eens een tekensetje. Vier kleurtjes en een klein kleurboekje.

Met dit letterbord is Xavi op vakantie meerdere avonden zoet geweest. Het ligt nu in de kast, bij het volgende etentje haal ik het zeker weer tevoorschijn. (Action, 4,99)


5. Wees relaxed en go with the flow. Klets met je kind, stel vragen en bekijk samen het interieur van het restaurant. Speel ‘ik zie, ik zie wat jij niet ziet’ of lees een boekje. Als je als gezin uit eten gaat, wees dan ook een gezin. En als het echt in de soep loopt, je kind zich niet kan vermaken, er geen speelhoek is en je je niet ontspannen voelt bij de situatie, haal de iPad er dan bij. Uit eten zijn moet geen stress opleveren. Wij komen eigenlijk nooit bij deze optie uit, maar als we de iPad wel tevoorschijn halen voelen we ons er niet schuldig over.

Dus, als de quarantaine weer voorbij is, de restaurants weer open zijn en mijn vegan-maand voorbij is, gaan wij de plaatselijke restaurants weer sponsoren!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s