Mama

Afscheid nemen op het kinderdagverblijf

Ongelofelijk maar waar, onze peuter nam afgelopen week afscheid op het kinderdagverblijf. Drie jaar lang hebben we onze zoon met veel vertrouwen en plezier op deze plek gebracht en afgelopen donderdag was het zomaar ‘opeens’ de laatste keer.
Begrijp me niet verkeerd, ik was waarschijnlijk de grootste voorstander van de overstap die we op dit moment maken, maar toen het moment daar was om daadwerkelijk afscheid te nemen moest ik toch wel even slikken. Twee ontzettend lieve leidsters en een groep vol kinderen die Xavi beschouwt als zijn vrienden. En toch besloten wij om Xavi uit deze vertrouwde omgeving te halen en hem op een andere locatie van hetzelfde kinderdagverblijf te brengen. Waarom?

Als je kind vier wordt, maak je de overstap van het kinderdagverblijf naar de basisschool. De basisschool die wij gekozen hebben is niet echt traditioneel te noemen. Geen jaargroepen, iedereen leert op zijn eigen tempo, buitenschoolse opvang in de eigen klas en een gedeelte van de vakanties kun je zelf inplannen. Het klinkt allemaal fantastisch en ik ben dan ook dolblij met de keuze die we gemaakt hebben. Op deze school worden kinderen opgevangen van 0 tot 13 jaar. Natuurlijk zijn de kinderen ook pas vanaf 4 jaar leerplichtig, maar ik kan me voorstellen dat de continuïteit heel fijn is voor kleine kinderen.
In plaats van jaargroepen werken ze op deze school met vier ‘Walen’. In elke ‘Waal’ worden kinderen van verschillende leeftijden opgevangen. Er is een groep met kinderen van 0-3 jaar, 3-6 jaar, 6-9 jaar en 9-13 jaar. Het moment van overstappen ligt dus voor het eerst rond de 3 jaar. Een heel belangrijke reden voor ons om Xavi nu, met 3 jaar en 3 maanden naar deze school te laten gaan.

In januari gaat hij voor het eerst. Op dat moment is iets meer dan 3 jaar en 3 maanden oud. Hij komt dan in een groep met kinderen van 3,4,5 en 6 jaar oud. Hij is de jongste en zal maar één dag in de week naar ‘school’ gaan. Zo noemen we het nu echt. Ik vind dat soms zo gek , hoe mensen het kinderdagverblijf ‘schooltje’ noemen. Maar voor Xavi is dat nu echt zo. Op donderdag gaat hij naar school. Naar zijn kleuterklas. Met de kinderen bij wie hij in de klas komt als hij naar school gaat, bij de juf die de komende jaren zijn juf zal blijven en in het lokaal waar hij zal blijven tot hij rijp is om naar de volgende groep te gaan. En dit geeft mij zo’n vreselijk fijn gevoel.
Hij zal zeker even moeten wennen straks, aan nieuwe kinderen en een nieuwe juf. Maar hij heeft er heel veel zin in. Op het moment dat hij vier wordt, veranderd er dus weinig. Hij gaat niet meer één dag in de week, maar vijf dagen. Dat zal pittig worden, maar dat is het voor elke verse kleuter.
Xavi gaat dan in ieder geval naar een juf die hij al goed kent, met kinderen die hij al goed kent en dat in een vertrouwde omgeving.

We denken oprecht dat we nu de juiste keuze maken voor ons kind, maar holy moly, wat is het spannend! En wat hebben we er zin in!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s