Boeken

Zoo lang ik hoop te leven- Claudia Carli

Het lezen gaat me op dit moment niet gemakkelijk af, maar zeker twee keer per weer maak ik de wandeling naar de bibliotheek. Even struinen tussen de boeken, mijn tas volgooien en weer naar huis lopen. Om de boeken vervolgens ongelezen weer terug te brengen naar de bibliotheek. Het volgende boek nam ik tijdens een van deze bezoekjes mee naar huis. En dit boek heb ik dus wel gelezen.

Het boek is opgebouwd uit veel losse stukken, wat het makkelijk maakt om te lezen. Het boek verteld het verhaal van Alida Lopes Dias, woonachtig in het Amsterdam van 1942. Het boek begint bij haar twaalfde verjaardag, ze krijgt een poëziealbum. In het boek zijn de stukjes uit poeziealbum terug te vinden. Bij elk stukje staat een kort verhaaltje over het meisje dat het stukje in 1942 geschreven heeft. Alida Lopes Dias en al haar vriendinnetjes komen in dit boek voorbij. Hun avonturen op school en hun vriendschappen, maar ook de vernederingen van de oorlog. Ze mogen niet meer in het park spelen, ze moeten een ster op hun jas dragen en één voor één verdwijnen de vriendinnetjes.

Alida Lopes Dias, een joods meisje met Portugese roots, woont met haar ouders en haar zus in Amsterdam. Voor haar verjaardag krijgt ze een poëziealbum en ze is er maar wat trots op. Ze laat haar vriendinnetjes, haar vader en haar zus in het album schrijven. Tijdens de oorlog probeert het gezin van Alida hun leefgewoonten vol te houden en hoop te houden op een goede afloop. Na de oorlog blijft het poeziealbum in de familie en het wordt doorgegeven aan de volgende generaties.

Claudia Carli deed na het ontvangen van het poeziealbum veel onderzoek om erachter te komen wat er precies gebeurd is met alle meisjes die in het boekje geschreven hebben. Na jaren van zoeken en onderzoeken is dit prachtige boek het resultaat. De verhalen liegen er niet om, de oorlog was vreselijk en dat was voor deze meisjes niet anders. Maar Claudia Carli schreef deze verhalen prachtig op en ze deed elk meisje eer aan. Een boek dat ik niet snel zal vergeten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s