Persoonlijk

Too good to go

Ik heb iets nieuws ontdekt. Het concept is niet nieuw, maar voor mij wel en ik ben razend enthousiast.

Elk huishouden in Nederland gooit per jaar gemiddeld 135 kilo aan voedsel weg. Voedsel dat prima in orde is, maar dat simpelweg over is. Je kent het wel: je hebt teveel gekookt en gooit de restjes weg of je besluit iets anders te eten dan je vooraf gepland hebt. Twee dagen later ligt de sla die je eigenlijk wilde eten nog in de koelkast.
Supermarkten zijn verantwoordelijk voor 3 tot 5 procent van de totale voedselverspilling.
Ik heb zelf een aantal jaar bij een bekend supermarktketen gewerkt en wat daar werd weggegooid.. Je schrikt er gewoon van. Ik weet dat de manager van de supermarkt toen contact heeft gehad met de voedselbank. Helaas konden we hier niet mee samenwerken. De voedselbank wil graag vooraf weten wat er binnenkomt en als supermarkt heb je simpelweg geen garanties. De ene dag zijn er twintig broden over en de volgende dag blijft er niets over. Geen vastigheid dus en de voedselbank kon hier niets mee. Conclusie; al het eten dat over was verdween ’s avonds in kratten en werd opgehaald voor vernietiging. Gelukkig gaan we hier een aantal jaren later veel bewuster mee.

Box van de JumboTo good to go is een initiatief om voedselverspilling tegen te gaan. Via de app kun je zogenaamde magic boxen kopen. Supermarkten, bakkers en restaurants bieden deze boxen aan en vullen ze met de producten die zij over hebben en waarvan de houdbaarheidsdatum bijna verloopt. Je weet dus nooit precies wat je koopt. Dit blijft een verrassing, aangezien het restant van een bakker, supermarkt of restaurant altijd verschillend is. Buiten het feit dat je helpt om voedselverspilling tegen te gaan, is het verrassingselement erg leuk én je probeert nieuwe dingen. Zo hadden wij pas in onze box een kant en klaar pakket voor courgettesoep. Ik had het zelf nooit gekocht, maar het was een groot succes hier en ik sluit niet uit dat het binnenkort een keer bewust in mijn winkelmandje verdwijnt.

Inmiddels hebben wij ongeveer tien keer een box opgehaald. Ik ben nog lang niet uitgekeken op het gebruik van deze app. Een box kost gewoonlijk 4,99 euro en de waarde van de inhoud ligt altijd hoger. Zo had ik laatst een stuk varkenshaas van vijf euro, krieltjes, verse pizza, vla, kaas, andijvie, satéstokjes en wokgroenten.
Vlees in de vriezer, wokgroenten in de vriezer en de rest op de dag zelf en de dag erna opmaken.

Box van de bakker

Nadelen
Er zijn naast de vele voordelen helaas ook wat nadelen. Zo groeit de populariteit van de app en zijn de boxen vaak snel uitverkocht. Zeker voor de bakker, hier moet je gewoon je best doen om een box te kunnen kopen. Elke dag wordt de hoeveelheid boxen van de volgende dag op dezelfde tijd online gezet, mensen zitten erop te wachten en binnen een paar minuten is alles uitverkocht. Je kunt dus niet op het laatste moment beslissen dat je een box wilt kopen. Je moet dit echt vooruit plannen.
Ook hebben wij wel eens producten in onze boxen gehad die we niet nodig hadden of waar we simpelweg niets mee konden. Bij de bakker is dit vaak gebak – lekker, maar niet echt gezond- en bij de Jumbo had ik pasgeleden een stuk merg. Dit was al ontdooid dus ik kon het niet meer invriezen. Dit verdween dus toch in de prullenbak.

Al met al een geweldig initiatief en ik kan niet wachten tot meer supermarkten en restaurants hieraan mee gaan doen! Bij deze een hint voor Albert Heijn en Hoogvliet.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s