Uncategorized

Waarom mijn kind nog nooit uit logeren is gegaan

Volgende maand wordt het allerliefste kind van de wereld -jup, de mijne- alweer drie jaar! Ongelofelijk hoe snel hij groot wordt en hoe snel deze jaren voorbij zijn gegaan. In de afgelopen drie jaar hebben we veel ondernomen met de kleine man. We hebben meerdere keren gevlogen, maar we zijn ook met de auto en met de trein op vakantie gegaan in binnen- en buitenland. We hebben hem meegenomen naar pretparken en natuurgebieden en boven alles, we zijn getrouwd en Xavi had een grote rol op deze bijzondere dag.
Maar in deze drie jaar, wat ongeveer 1096 nachten zijn, is mijn kind nog nooit uit logeren gegaan.

Ik kan nu zeggen dat het er simpelweg nog nooit van gekomen is of dat het nog nooit nodig is geweest, maar dat zou een leugen zijn. Want oh, wat hebben ons soms in bochten gewrongen om ervoor te zorgen dat Xavi niet uit logeren hoefde te gaan. Zo hebben onze beide ouders tot diep in de nacht opgepast wanneer wij naar een bruiloft gingen en was er altijd één van ons de pineut om na een paar uur alweer op te staan. Xavi ging immers wel gewoon om zeven uur naar bed en die hield er dan geen rekening mee dat papa en mama pas diep in de nacht onder de wol kropen.
Jordy en ik hebben er samen voor gekozen om het in de eerste jaren zo te regelen. We vinden het belangrijk dat Xavi in zijn eigen bed kan slapen en dat weet dat wij er altijd zijn als hij wakker wordt. Voor ons voelt dit prettig.


Heimwee voorkomen of heimwee in de kaart spelen?
Als kind hebben wij beiden wel wat last gehad van heimwee. Inmiddels zijn we hier overheen gegroeid en kunnen we prima uit logeren gaan. Toch slapen we allebei het liefst in ons eigen bed en wanneer we in een ander bed slapen doen we dit in ieder geval samen. Door Xavi nu zoveel mogelijk vastigheid te geven proberen we te voorkomen dat hij heimwee krijgt. Natuurlijk mag hij straks bij opa en oma of bij zijn tante slapen wanneer hij hier zelf om vraagt. Dan weten wij dat hij hier behoefte aan heeft en kan hij zelf aangeven wat hij wil. Tot op heden is dit nog niet gebeurd.
Toch vraag ik mij de laatste tijd wel af. Voorkomen we echt dat hij heimwee heeft? Of is het altijd goed, omdat we doen wat voor ons, als ouders, het beste voelt? Of gebeurd hier juist het tegenovergestelde? Misschien creëren wij juist nu, door heel beschermend te zijn en Xavi thuis te houden, heimwee in zijn toekomst.

Ik ben hier de laatste tijd veel mee bezig. Hij hoeft niet uit logeren en voorlopig doet zich geen situatie voor waarin hij uit logeren moet. Toch wil ik hem na zijn verjaardag wel een keer deze keuze geven. Hij is oud genoeg om te kunnen begrijpen wat het inhoudt om uit logeren te gaan. Hij heeft bij beide opa’s en oma’s een bed en ik weet zeker dat beiden het erg gezellig vinden als Xavi komt logeren. Wat ik zeker weet is dat wij, in geval van zijn eerste logeerpartij, met de telefoons op tafel klaar zullen zitten om hem op te halen, mocht hij dit willen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s