Mama

Een vliegvakantie met je kind

Sommige ouders gruwen ervan en blijven er ook zo ver mogelijk vandaan, waar anderen hun hand er niet voor omdraaien. Ik zou zelf graag bij de tweede groep horen, maar het loopt helaas niet altijd van een leien dakje.. Toch doen we het met enige regelmaat, vliegen met onze peuter. Inmiddels zijn we drie keer op vliegvakantie geweest met Xavi en we zijn al aan het bedenken waar de volgende vakantie naartoe moet gaan.
We hebben dus al gevlogen in verschillende fases van zijn korte leventje. Voor alle mama’s (en papa’s) die binnenkort met hun kind het vliegtuig instappen, hieronder een aantal tips voor het vliegen met een baby, dreumes en peuter.

 1. Vliegen met een baby
  – Bereid je voor, deze tip gaat in elke fase voorkomen. Maak.Je.Niet.Druk.
  Heel belangrijk, maak je niet zoveel zorgen. De overgrote meerderheid van de mensen in het vliegtuig hebben zelf ook kinderen en hebben de fase waar jij in zit ook doorgemaakt. Ze zullen begrip hebben voor alles dat gaat komen. En zo niet, dan hebben ze pech.
  Daarbij vraagt Jordy mij altijd; wat is het ergste dat er kan gebeuren? Dat je kindje huilt en dat alle andere mensen het horen? So be it!
  – Neem genoeg spullen mee. Speeltjes, eten en drinken, dingen waar je baby kalm van wordt en plezier aan beleeft. Misschien iets zonder geluid en zonder knipperende lichtjes.
  – Koop iets nieuws. Nieuw speelgoed zorgt er gegarandeerd voor dat je kindje zich lang vermaakt.
  – Probeer je voedingsschema zo te buigen dat je kindje een fles krijgt tijdens het stijgen en het dalen. Volgens mij hebben wij Xavi simpelweg een extra fles gegeven, zodat hij met het dalen melk kon drinken. Stewardessen regelen met liefde wat warm water voor je. Voor zover wij gemerkt hebben zijn ze altijd heel meedenkend.
  Daarbij vond ik vliegen met een baby veruit het gemakkelijkst. Xavi kreeg een fles, sliep even en keek zijn ogen uit. Daarbij vond iedereen hem leuk (iedereen vindt baby’s leuk) en werd hij vermaakt door alle mensen die gekke stemmetjes deden en hem aandacht gaven. Ons vliegtuig was destijds niet helemaal vol en mensen met baby’s kregen een andere plek aangewezen. Zo hadden wij niet twee, maar vier stoelen tot onze beschikking en konden wij Xavi lekker tussen ons in leggen.
 2. Vliegen met een dreumes
  Tja, dat is wat anders. Je kindje wil de wereld ontdekken en lang op één plek blijven is én saai én zonde van je tijd. De tips verschillen niet veel met hierboven, komen ze:
  – Kleine snackjes zijn heel fijn. Het liefst iets dat je kindje niet in één hap weg heeft. Zo ben je op een moment dat je het even niet meer weet weer twintig minuten bezig met een stuk fruit of wat koekjes.
  – Ga mee in de behoefte van je kind. Waarom zou je niet een stukje gaan lopen door het pad. Ik deed het met Xavi, hij vond het leuk en onderweg werd er naar hem gezwaaid en kreeg hij high fives. Iedereen blij. Ik heb Xavi in het vliegtuig ook echt meer verschoond dan nodig. Het wandelingetje was gewoon prettig. Misschien fijn om na het wandelen een snack aan te bieden, zo krijg je je kindje ook weer op zijn stoel.
  – De iPad. Toen Xavi een baby was deden we het niet, maar als dreumes en peuter zeker wel. Want ook hier geldt; wat is het ergste dat er kan gebeuren? Dat je kindje een paar uur achter elkaar naar een scherm kijkt? Gebeurt hier thuis nooit, maar een keer in het vliegtuig moet kunnen toch. Je kunt filmpjes downloaden op Netflix en Videoland, zodat je ze laten zonder internetverbinding kunt terugkijken.
 3. Vliegen met een peuter
  – Gaf ik Xavi als dreumes nog warme melk met het vliegen, nu zocht ik me rot naar een andere oplossing. En die andere oplossing kwam er, van mijn nichtje. Zij geeft haar dochter altijd knijpfruit bij het stijgen en dalen. Geniaal als je het mij vraagt! Je kind maakt een zuigende beweging waardoor de oren open zullen blijven. Helaas kreeg ik deze tip pas een paar uur voor vertrek en waren alle winkels al dicht, maar volgende vliegreis neem ik ze zeker mee. (speen werkte bij ons ook trouwens)
  – Je kind heeft nu een eigen stoel, dus zeker bij het raam zetten! Er is veel te zien en al zal je kind er in de lucht misschien snel op uitgekeken zijn, het opstijgen is een avontuur op zich.
  – Ook hier is de iPad heilig en de nieuwe auto’s zorgde voor gegarandeerd speelplezier. Verder wandelde we flink wat af en zocht Xavi contact met al zijn medepassagiers. Geen probleem dat vliegen.

  Oke, nog één laatste keer omdat het zo belangrijk is: RELAX! Hoe meer ontspannen jij bent, hoe meer dit bij je kindje ook het geval zal zijn. En die andere mensen in het vliegtuig, die zie je nooit meer. Dus lekker boeiend als je kind even jengelt, of zesentwintig keer het pad op en af wil lopen. Ontspan, je bent tenslotte op vakantie.
  Veel plezier!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s