Mama

Je kind beschermen tegen de zon

Soms vind ik zelf dat ik een overbezorgde moeder ben geworden. Ik let op Xavi zijn voeding, hij mag niet veel tv kijken en Jordy staat er bij veel speelactiviteiten bovenop om op te letten dar Xavi zich niet bezeert. We beseffen zelf heel goed dat dit soms een beetje overdreven is, maar zo zijn we nou eenmaal. In één ding vind ik onze zorgen totaal niet overdreven en dat is de zonbescherming. Want oh, wat is het belangrijk om je kindje goed te beschermen tegen de zon. Misschien ben je zelf een keer flink verbrand. Zo erg dat je pijn had bij het douchen, bij het liggen in bed en bij het aantrekken van je kleding. Dat wens je niemand toe, maar je kind? Dat laat ik niet gebeuren.

Toen wij eind vorige maand voor een week naar de zon vertrokken stond beschermende kleding voor Xavi dan ook bovenaan mijn lijstje. Samen met zonnebrand en een pet. Een zwembroek alleen is voor je kindje namelijk echt niet genoeg. De zon brandt de hele dag genadeloos en je kunt hier bij tere en nauwelijks gekleurde kinderhuis bijna niet tegenop smeren. Een T-shirt aantrekken is heel verstandig, maar nog fijner zijn speciale uv-shirts. Deze beschermen je kindje nog beter tegen de zon en zijn ook gemaakt om te zwemmen. De stof droogt makkelijk en zit lekker. Deze uv-shirts zijn verkrijgbaar met korte en lange mouwen en ik zag op vakantie ook meerdere kinderen die hele uv- beschermende pakken droegen.

Xavi’s outfit bij het zwembad:
Xavi droeg in en om het zwembad altijd een zwemluier en een zwembroek. Hierbij een uv-shirt met lange mouwen en een pet. Ik spotte ook veel kinderen met speciale petten die nog een lapje stof hebben in de nek. Ik begrijp deze ouders helemaal, maar tegelijkertijd vind ik het ook echt geen gezicht. Natuurlijk is de gezondheid van je kind belangrijker dan de kleding, maar ik heb er in deze voor gekozen om Xavi een gewone pet op te zetten. Zijn nek was goed ingesmeerd, zijn haar valt erover en het uv-shirt heeft een hoog sluitende hals. Als Xavi met zijn rug naar de zon zat te spelen draaiden wij zijn pet soms met de klep naar achteren. Zo beschermde de klep zijn nek nog extra.

We hebben op vakantie duidelijk gezien dat we niet de enige zijn die ons bewust zijn van de gevaren van de zon. Veel kinderen droegen beschermende kleding, lange zwemkleding, petten en zonnebrillen. Gelukkig maar.
Buiten deze beschermende kleding is het ook erg belangrijk om je kind in de heetste uren van de dag uit de zon te houden. Er wordt geadviseerd om tussen 11 en 3 uur de schaduw op te zoeken. Dus ongeacht waar je bent en wat je doet, geef de huid van je kind rust. Onder de parasol, in de wagen of binnen in je appartement of hotel. Rust en tijd in de schaduw is heel erg belangrijk.
Wij kozen er op vakantie om Xavi rond half 12 meer in de schaduw te laten spelen. Hij kwam dan af en toe nog wel in de zon en ook als Xavi wilde zwemmen gebeurde dat nog in de volle zon. Het grootste gedeelte van de tijd bracht hij echter spelend in de schaduw door. Rond 1 uur gingen wij ons vervolgens klaarmaken voor de lunch in het restaurant van ons resort. Hier vroegen we om een tafel buiten, maar wel in de schaduw. Na het lunchen nog even ontspannen en weer klaarmaken voor het zwembad. Vaak was het dan al half 4 eer we weer bij het zwembad waren. De heetste uren van de dag brachten wij hierdoor altijd in de schaduw door.

Het resultaat: een blij kind met bruine benen, bruine handen en heerlijk bruine snoet. Top!
Kleine aantekening nog; wij zorgden er natuurlijk voor dat Xavi genoeg water dronk en we smeerden hem minstens elk uur opnieuw in met zonnebrand factor 50.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s