Uncategorized

Ik ben een gestrest persoon. Hoe leer ik dat af?

Als ik vroeger gevraagd werd om mijn eigenschappen op te noemen begon ik vaak met spontaan en ontspannen. Spontaan zou ik waarschijnlijk nog kunnen gebruiken, maar ontspannen zeker niet. Ik ben momenteel een boog die altijd gespannen is. En zoals het spreekwoord al verteld kán de boog niet altijd gespannen zijn. Ik moet hier mee stoppen. Maar hoe?

Ik ben een perfectionist. Negen van de tien keer is mijn huis een zooi en op school heb ik ook niet altijd alles op orde, maar toch kan ik mijzelf een perfectionist noemen. Het proces hoeft voor mij namelijk niet perfect te zijn, maar het resultaat wel. Ik wil dat de ouders van de kinderen in mijn klas tevreden zijn met behaalde resultaten en groei en thuis wil ik dat alles geregeld is. Denk hier aan gezonde en het liefst ook zelfgemaakte voeding, alles schoon en gestreken in de kast en hiernaast wil ik ook nog sporten, zijn er sociale verplichtingen, vrijwilligerswerk en andere zaken.
Ook ben ik een pleaser, ik wil geen nee zeggen en altijd in andermans behoeften voorzien. Ik herinner mij de weekenden van vroeger. Wanneer ik voor een zaterdagavond meerdere verjaardagen, uitnodigingen of afspraken had, wilde ik niemand teleurstellen. Het resultaat was meestal dat ik er halverwege de avond achter kwam dat het allemaal toch niet haalbaar was en dat ik mensen teleur moest stellen. Dit heeft mij weleens boze reacties opgeleverd (en terecht). Inmiddels ben ik hier meer bedreven en weet ik dat je mensen beter op voorhand kunt zeggen dat je het te druk hebt dan ze achteraf teleur te stellen.

Nu ben ik dus de vrouw die bij thuiskomt geen tijd neemt om haar jas uit te doen, maar direct in de huisvrouwmodus schiet. En zo sta ik dan, met mijn jas aan de aardappels te schillen en de vaatwasser uit te ruimen terwijl ik mijn kind commandeer dat hij zijn jas en schoenen uit moet doen. Want die zijn voor buiten.. Ook ben ik nooit tevreden. We eten niet gezond genoeg, we geven te veel geld uit en het huis is een rommeltje.
Volgens mijn man heb ik ook altijd haast. Of we nou op zaterdagmiddag door het bos lopen of op weg zijn om Xavi op te halen. Altijd haast. Ik wil die persoon niet meer zijn, maar hoe kom ik van deze gewoontes af?
Hopelijk is bewustwording een eerste stap. Ik ben me inmiddels bewust van mijn gestreste houding. Het eerste punt naar verbetering. Meer rust pakken en genieten van de kleine momenten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s