Boeken

Anne, kroniek van een zoektocht – Hans Faber

Toen ik vorige week even snel de bibliotheek binnen liep en een blik wierp op de tafel met Toptitels en Trends en zag ik deze liggen. Ik had de mannen, die in de auto op mij wachtten, beloofd om geen boeken te zoeken, maar alleen in te leveren wat ik bij me had. Ik moest van mijzelf dus in een split second beslissen. Meenemen of laten liggen?
Laten liggen was mijn eerste gedachte. Een boek over een vermoord meisje. Niet echt leuke leesstof, misschien een meer wat voor sensatiezoekers. Aan de andere kant trok het boek me toch. (Ben ik dan toch een sensatiezoeker?) Ik kan me de vermissing van Anne Faber goed herinneren. We waren praktisch even oud en ik volgde de zoektocht in de media. Het boek ging dus mee naar huis en twee zonnige middagen zorgden ervoor dat ik niet uit de tuinstoel te slaan was. Ik verdween helemaal in het verhaal.

Het boek is geschreven door Hans Faber, de oom van Anne Faber. Het boek beschrijft de vermissing van Anne Faber vanaf het begin. Het moment dat haar vriend naar haar moeder belt om te vertellen dat ze nu wel heel erg lang weg blijft. Er wordt hierna duidelijk beschreven hoe hard er gewerkt is om snel een zoektocht op poten te zetten. Allereerst een zoektocht naar een vermiste vrouw, waarvan gevreesd wordt dat ze verdwaald of gewond is. Later de zoektocht naar een bekend gezicht in heel Nederland, bijna wetende dat ze niet levend gevonden zal worden.

Het boek verslaat deze zoektocht. Duidelijk wordt hoe de familie en vrienden van Anne Faber onvermoeibaar naar haar zoeken en hoe professioneel hun zoektocht is. Ook de rol van de politie en het contact tussen de twee groepen wordt duidelijk besproken.
Na het arresteren van Michael P. is de zoektocht nog niet ten einde. Pas nadat hij prijsgeeft wat hij met het lichaam gedaan heeft, wordt ze gevonden.
Het volgende deel van het boek beschrijft dan ook vooral de nasleep van de moord. Er komen veel begrippen in het boek voor waar niet iedereen bekend mee is en ik zal eerlijk bekennen dat ik er soms best moeite mee had. Anderzijds was het ook erg interessant om te lezen over de gang van zaken in de rechtszaal en hoe dit proces is voor de naaste familie.

Dikke aanrader wat mij betreft. Bereid je wel voor op de realiteit, want je wilt er niet te veel bij stil staan dat dit je zomaar kan gebeuren en het verdriet en het gemis zijn voelbaar in het boek.
En wat deed het mij goed om afgelopen week op het AD te lezen dat Michael P. óók in hoger beroep 28 jaar cel en TBS opgelegd heeft gekregen. Volgens mij het dat gerechtigheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s