Mama, School

Is dit de juiste school voor mijn kind? Vernieuwend onderwijs in ons dorp

‘De zoektocht naar een basisschool gaat verder. We hebben al meerdere scholen bezocht en ik blijf twijfelen. Ik ben niet negatief over de scholen, maar ook niet enthousiast genoeg om Xavi direct in te schrijven. Dus toen mijn zusje mij vertelde over de informatieavond van een nieuwe school in ons dorp, heb ik ons direct ingeschreven. Op 13 maart bezochten wij deze open avond en direct was duidelijk: dit is heel iets anders dan de andere scholen die we tot nu bezocht hebben.

De groepsindeling
Geen groep 1, groep 2, groep 3 enzovoorts, maar vier ‘walen’. (Deze groepen heten walen omdat dit te maken heeft met de naam van de school.) In de eerste waal zitten kinderen van nul tot drie jaar. Hierna volgen groepen met kinderen van drie tot zes, zes tot negen en negen tot twaalf jaar. De kinderen blijven dus langere tijd in één groep en zitten met meer leeftijden bij elkaar dan in het reguliere schoolsysteem. Hier ben ik wel enthousiast over, naar mijn idee heeft een kind dan meer ruimte om te ontwikkelen op zijn eigen tempo. Een kind van drie kan activiteiten doen met een kind van vijf, maar een kind van zes kan ook spelen met een kind van vier jaar oud. Kinderen van zes kunnen ook al in de derde waal zitten en dan juist omgaan met kinderen van zeven, acht en negen jaar.

Schooltijden
De school hanteert vijf gelijke schooldagen. Van maandag tot vrijdag zijn de kinderen van negen uur tot twee uur op school. Fijn, naar mijn idee heeft onderwijs met vijf gelijke dagen de toekomst. Ik zie om mij heen dat het op meer plaatsen recht getrokken wordt en ik verwacht dat dat steeds meer zal gebeuren.

Opvang
Omdat de school een IKC is, kan je kind voor en na schooltijd in dit gebouw opgevangen worden. En het mooie is dat het niet alleen hetzelfde gebouw betreft, maar zelfs dezelfde ruimte met dezelfde mensen. De school is open van half acht tot half zeven en al deze uren is je kind aanwezig in zijn eigen klaslokaal.
Tussen negen uur en twee uur zijn alle kinderen verplicht aanwezig en is ook al het personeel aanwezig. Buiten deze tijden zijn alleen de kinderen aanwezig die buitenschoolse opvang genieten, maar dan zonder het gezeul tussen verschillende gebouwen en verschillende leiding. Rustig voor de kinderen en overzichtelijk!

Leren op je eigen tempo
Mijn juffenhart gaat sneller kloppen van de onderwijsvorm die er gegeven gaat worden. Ieder kind mag op zijn tempo leren. Natuurlijk zullen kinderen die op hetzelfde tempo leren geclusterd worden, maar er is geen vast moment waarop leerstof aangeboden wordt.
Neem de overstap naar groep 3. In het reguliere onderwijs zie ik vaak dat deze stap net te vroeg of eigenlijk net te laat komt. Maar je gaat in september mee of je moet wachten op het volgende schooljaar, er is geen tussenweg.
In deze onderwijsvorm is dat er dus wel. Wil jij beginnen met leren lezen in januari? Prima. Vraag je er voor het eerst naar in maart? Prima.
Ben je 5,6 of al bijna 7? Ook prima. Kinderen gaan dus ook los van elkaar door de stof heen en kinderen gaan los van elkaar naar de volgende ‘Waal.’ Het vraagt wat organisatie, maar ik vind het meer dan fantastisch klinken!

Natuurlijk zijn er ook veel spannende dingen. Er is geen uitstroomniveau voor handen, je kunt niet rondkijken op de school om sfeer te proeven en ze zullen in de eerste jaren ongetwijfeld kinderziekten tegenkomen. Toch heb ik er alle vertrouwen in. Het gevoel is goed.
Ik heb er daarbij alle vertrouwen in dat een groep van vijf leerkrachten en onderwijsassistenten vijftig kinderen kunnen begeleiden. Ik draai een groep met 25 kinderen alleen. Ik weet precies welk kind er al kan veterstrikken en dat kind a de letters soms omdraait en dat kind b de ui en eu nog door elkaar haalt. De grote groepen staan mij dus niet tegen.
De komende periode gaan wij het er nog goed over hebben en na de bruiloft en de huwelijksreis zullen wij een beslissing nemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s