Persoonlijk

De balans tussen geld sparen en geld uitgeven

Continue zijn wij op zoek naar de balans tussen geld sparen en geld uitgeven. Ik dacht lang dat wij hierin een van de weinigen waren, maar gelukkig hoor ik om mij heen steeds meer geluiden van mensen die hier ook mee worstelen.

Geld sparen
Wij kunnen heel goed sparen. Er gaat elke maand een ruim bedrag naar de spaarrekening en we zijn door onze spaarrekening voorbereid op onverwachte kosten. Maar het sparen wordt ook een belemmering. Want waar spaar je eigenlijk precies voor? Wanneer heb je ‘genoeg’ spaargeld? Bij ons in huis zijn er echt perioden waarin we zo goedkoop mogelijk eten, niet uitgaan en onszelf geen extra’s gunnen. Meestal houden we dit een maand of drie vol en dan komt er een kantelpunt. Logisch, want genieten is ook belangrijk. En dan komen we bij het volgende..

Geld uitgeven
Na een periode van geld sparen zijn we het helemaal zat. We hebben al tijden niet buiten de deur gegeten, geen lekkere dingen in huis gehaald en we zijn er niet op uit geweest. De drang om te sparen zorgt voor spanning. Als één van ons toch geld wil uitgeven ontstaat er irritatie. Het is dan altijd fijn om weer te gaan uitgeven. We gaan winkelen, uit eten en we springen in de auto om naar een natuurgebied te rijden, daar te wandelen, uit eten te gaan en in een hotel te overnachten. Heerlijk genieten. Om ons daarna toch wel een beetje schuldig te voelen over onze financiële uitspattingen.

Vervolgens trekken we te teugels dan weer strakker. Hoe bedoel je vicieuze cirkel? De afgelopen tijd zijn we nog strakker aan het sparen dan we eerst deden. (Al heb ik de afgelopen weken vreselijk veel leuke en ook prijzige dingen gedaan.) Dit komt natuurlijk door de bruiloft die voor de deur staat. Deze kost nou eenmaal veel geld en al het geld dat we kunnen besparen, wordt op dit moment bespaard.

Na de bruiloft moet het wel anders. Het plan is nu om meer categorieën te maken. Dit schijnt te kunnen in de app van de ING. Je kunt dan bijvoorbeeld categorieën maken voor sparen, uit eten gaan, kleding en extra kosten. Je kunt zoveel categorieën maken als je zelf wilt. Zo zet je geld apart voor alle leuke dingen en weet je zeker dat je genoeg spaart.
Op dit moment storten wij ons spaargeld aan het einde van de maand. De sport is dan om elke maand meer over te houden en elke euro die ik kan sparen is er weer één extra. Een vast spaarbedrag moet rust gaan brengen voor onszelf en stabiliteit in ons uitgavepatroon.
Plannen voor na de zomer, voor nu sparen we nog elke cent voor de bruiloft, de huwelijksreis en alle werkzaamheden die gepland staan in en om het huis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s