Boeken

De experimenten- Marion Pauw

Met dit boek heeft Marion Pauw zich voor het eerst aan waargebeurd verhaal gewaagd. We kennen Marion Pauw natuurlijk allemaal van haar boeken Daglicht, Zondaarskind en Drift. Nadat ze in 2015 aankondigde te stoppen met schrijven, verscheen in 2017 het boek Hotel Hartzeer. Dit boek schreef ze samen met Susan Smit. Ik ben een poosje geleden in dit boek begonnen, maar ik heb het niet uitgelezen. Het kon mij niet pakken. Dit maakte mij des te nieuwsgieriger naar het nieuwste boek van Marion Pauw. De experimenten.

Het boek beschrijft één verhaal vanuit verschillende standpunten. Charlene bezoekt voor het eerst in vijftig jaar stiefmoeder. Nadat zij als jong meisje van huis is weggelopen hebben ze elkaar nooit meer gezien. Haar stiefmoeder Alma is inmiddels op hoge leeftijd en moet rond de klok verzorgd worden. Charlene heeft er helemaal geen behoefte aan om haar stiefmoeder opnieuw te zien en toch laat zij zich hiertoe overhalen.

Tussendoor beschrijft het boek de jeugd van Charlene. We lezen over haar eerste ontmoeting met Alma en over de jaren daarna. Alma is een bijzondere stiefmoeder en je begrijpt Charlene’s haat richting haar stiefmoeder. Maar heel langzaam kom je ook te weten wat haar stiefmoeder heeft gemaakt tot de vrouw die ze is.
Het duurt ook niet lang tot Alma Charlene eindelijk verteld over alle gruwelen die zij heeft meegemaakt in de Tweede Wereldoorlog. Als jong joods meisje heeft Alma een groot gedeelte van de oorlog doorgebracht in Auschwitz-Birkenau waar experimenten werden uitgevoerd op jonge vrouwen.

Door de ontboezemingen van Alma komen de twee vrouwen, vijftig jaar later dichter naar elkaar. Ook als lezer ontwikkel je begrip voor beide vrouwen en hun gecompliceerde relatie.
Het boek leest als een trein. Het maakte voor mij niet uit of ik las over de jeugd van Alma, de jeugd van Charlene of het heden. Ik kon het boek niet wegleggen. De overgangen stoorden mij totaal niet en alle drie de verhalen hielden mij in zijn greep. Een spannend en goed geschreven boek. Als ik een minpunt moet noemen zijn het toch de losse eindjes die overblijven. Er wordt niet verteld hoe het met de verschillende bijpersonen is afgelopen en ook het afscheid van Charlene en Alma is nogal abrupt. Waarschijnlijk ervaar ik dit ook doordat ik graag nog meer had gelezen. Een aanrader, deze roman van Marion Pauw.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s