School

Drie misvattingen over werken in het onderwijs

Ik heb een leuke baan. Afwisselend, uitdagend en werken met kinderen geeft nou eenmaal veel voldoening. Toch bestaan er wel veel misvattingen over het onderwijs. Soms irriteer ik mij hier wel aan. De grootste drie misvattingen die ik hoor, zette ik hieronder op een rijtje.


1. De gedachte dat wij tegelijk met de kinderen naar huis gaan.
Ja, deze is leuk. Ik heb dit al zó vaak gehoord. Mensen die denken dat ik ook om drie uur naar huis ga en om half 9 binnen kom wandelen. Wanneer moet ik dan nakijken, voorbereiden, evaluaties schrijven, rapporten maken, vergaderen enzovoort enzovoort..
Mijn werkdagen zijn van 8 tot 5. Vaak ben ik dan thuis nog aan het werken of ik zorg ervoor dat ik extra vroeg op school ben om alles in orde te maken. Ouders bedenken niet dat wanneer zij de volgende dag weer binnenstappen, er al veel werk gedaan is zodat de kinderen een fijne, georganiseerde dag kunnen hebben.
2. Jullie hebben zo veel vakantie.
Oké, niet echt een misvatting, want we hebben ook veel vakantie. Twaalf weken per jaar. Ter vergelijking: mijn vriend heeft er vijf per jaar.
Maar als je familieleden of kennissen in het onderwijs hebt, dan weet je dat er in de vakanties ook gewerkt wordt. In de zomervakantie zijn wij altijd de laatste week van de vakantie op school. In de weken ervoor heb je je lokaal al opgeruimd en opnieuw ingericht. In de andere vakanties is er ook altijd wel een dag dat je op school bent en verder gebeurt er thuis veel voorbereidend werk. Nieuwe thema’s, uitjes, toetsen, de eindmusical en alle andere activiteiten organiseren zichzelf niet.
3. De gedachte dat wij in het digitale tijdperk geen les meer geven, maar dat de computer dit overneemt.
Hier wordt ik thuis ook mee doodgegooid. ‘Je hoeft niets te doen, het bord doet alles.’ ‘Heb je weer Netflix gekeken?’ ‘Je geeft gewoon alle kinderen een computer en je bent klaar.’
Weer een opmerking die van geen kant klopt. Natuurlijk is er veel digitaal. Gelukkig, want anno 2019 wordt onderwijs op maat geboden. Vroeger deed iedereen hetzelfde, hierna ging men werken met drie instructiegroepen, maar inmiddels zijn we zover dat iedere leerlingen onderwijs zou moeten krijgen dat helemaal op het kind is afgestemd. Hier helpt het dan bij dat je het aanvullende, digitale onderwijs makkelijk op maat kunt maken. Je kunt niveau’s instellen, opdrachten opzetten en afsluiten en makkelijke het gemaakte werk en de voortgang inzien. Een waardevolle toevoeging, maar geen vervanging van mijn werk.

Zo, ik hoop dat het geen klaagzang is geworden. Ik begon mijn artikel expres met de mededeling dat mijn baan leuk is. Want dat is het ook echt. Het is hard werken en eigenlijk elke vakantie ben ik ook echt aan vakantie toe. Op vrijdagavond een film kijken op de bank is na een werkweek geen goed idee. Ik val in het eerste kwartier in slaap. Ik werk graag hard en het werken met kinderen past bij me. Maar makkelijk is het niet altijd. Hoe is dat bij jouw baan?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s