Boeken

Michelle Obama

Net als de meeste andere vrouwen, kan ik sterke vrouwen erg inspirerend vinden. Bij de bibliotheek liggen er regelmatig biografieën van vrouwen die je als sterk en inspirerend kunt omschrijven. Zo nam ik een tijd gelden de biografie van Hillary Clinton mee. Ik vond dit een moeizaam boek, ik kwam er niet doorheen en heb het ook niet uitgelezen. Vorige week stond ik met het boek van Michelle Obama in mijn hand. Ik twijfelde erg, toch weer een biografie proberen of kiezen voor iets luchtigers in mijn kerstvakantie? Uiteindelijk koos ik -uiteraard- voor allebei.


Becoming- Michelle Obama

Het boek ‘Becoming’ van Michelle Obama is opgebouwd uit drie delen. Becoming me, over haar jeugd en studententijd. Dit eerste deel eindigt met de ontmoeting tussen Michelle (destijds nog Michelle Robinson) en Barack Obama. Het volgende deel Becoming Michelle Obama vertelt over haar relatie met Barack; hun huwelijk, de geboorte van hun dochters en de eerste stappen van Barack in de politiek. Het laatste deel van het boek heet Becoming more en vertelt over de tijd van Michelle als first Lady.

Ieder deel van het boek heeft zijn eigen charmes. Het is interessant om te lezen over haar jeugd. Michelle groeide op in een arme wijk in Chicago en heeft in haar jeugd duidelijk gemerkt dat ze als donker meisje harder moest werken om haar doelen te bereiken dan andere leeftijdsgenoten. Mooi is wel dat zij heel duidelijk beschrijft dat ze niet beter of slimmer is als anderen, maar dat ze ook veel geluk heeft gehad en zich hierdoor heeft kunnen ontwikkelen door de persoon die ze nu is. Ook het gedeelte waarin ze Barack ontmoet en ze verliefd worden is leuk om te lezen. Ze vertelt over alle ‘rare’ eigenschappen van haar man en ook schrijft ze duidelijk over haar twijfels toen hij de politiek in ging.
Het deel in het Witte Huis is misschien wel mijn favoriet. Je leest over de werkwijze in het Witte Huis, over haar dagen en het leven van haar dochters. Het is interessant om te lezen over dit laatste en Michelle beschrijft zo eerlijk dat zij daar altijd mee geworsteld heeft. Het feit dat haar dochters opgroeiden in de spotlights en niet naar feestjes van klasgenoten konden zonder beveiliging en pas nadat de hele familie van de desbetreffende klasgenoot was doorgelicht.

Dit alles zorgt ervoor dat het boek als een trein leest. Geen ingewikkelde verhalen en saaie toestanden, maar pakkende en op het oog eerlijke verhalen van een doodgewone vrouw. Echt een aanrader voor iedereen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s