Mama

Anticonceptie – De implanon

Na mijn bevalling begon de verloskundige al snel over een anticonceptiemiddel. Wist jij dat je vlak na je bevalling vruchtbaarder bent? Ik wist dit niet en direct weer zwanger raken was niet onze wens. Ook heeft de gyneacoloog mij afgeraden om het eerste jaar na mijn bevalling weer zwanger te worden. Genoeg redenen dus om een goed anticonceptiemiddel te zoeken.

Voor ik zwanger raakte, gebruikte ik de pil. Een makkelijk anticonceptiemiddel, maar wel eentje waar ik wat hinder van ondervond. Ik had veel buikpijn en ik was regelmatig moe en lusteloos. Mijn huisarts had mij al eerder verteld dat dit ook door de hormonen kan komen en inderdaad, nadat ik gestopt was verdwenen deze klachten. Dus geen pil meer voor mij. Aangezien ik het een fijn idee vond om niet met mijn benen wijd te hoeven bij mijn huisarts (preuts, ik weet het.) koos ik voor de implanon. Na het maken van deze keuze werd de implanon door mijn huisarts besteld. Ik moest hem vervolgens ophalen bij de apotheek en een week later terugkomen voor de plaatsing.

De implanon is een klein staafje dat wordt geplaats aan de binnenkant van je bovenarm. Na de plaatsing kon ik de implanon nog voelen als ik over mijn huid wreef, maar ik voelde hem niet. Ik had er dus geen last van met sporten, werken en andere activiteiten.
De implanon geeft net als de spiraal een hormoon af. De implanon bevat genoeg hormonen om je drie jaar lang te beschermen tegen een zwangerschap. Na drie jaar moet de implanon door de huisarts verwijderd worden. Dit doet hij door middel van een kleine snee, waarna hij de implanon er met een soort pincet uithaalt. Bij mij zie je nu nog een minuscuul litteken waar de implanon gezeten heeft.

Zoals je al kunt begrijpen uit de tekst hierboven heb ik de implanon niet meer. Nee, niet omdat ik weer zwanger wilde worden en ook niet omdat hij niet naar behoren werkte. Hij beschermde wel degelijk tegen een zwangerschap.
Helaas was de implanon geen oplossing voor mij. Aan het begin was ik heel erg enthousiast over de implanon. Ik liet iedereen die maar wilde aan mijn arm voelen en ik raadde de implanon bij iedereen aan. Ik werd niet ongesteld en ik had er nooit last van..
Tot ik er wel last van kreeg; ik werd toch ongesteld door de implanon heen en dit duurde wel 6 tot 8 weken! Ik voelde mijzelf in deze tijd, logisch, ook vermoeider en lustelozer. Toen ik ook voelde dat ik minder vrolijk werd ben ik teruggegaan naar de huisart. Deze vertelde mij dat de implanon nog vrij nieuw is en dat een groot gedeelte van de vrouwen deze klachten ervaart. Ook het langdurig ongesteld zijn is inmiddels bekend bij het gebruik van de implanon. Het kan volgens wel weer een jaar duren voor je weer ongesteld bent, maar je kunt ook na twee weken wéér 6 weken ongesteld zijn.
Bij het horen van deze mededeling heb ik direct een afspraak gemaakt voor het verwijderen van mijn implanon. Helaas, niet voor mij. Wel een duur grapje. De implanon kostte 140 euro, niet vergoed door mijn verzekering.
Ik hoop dat de implanon voor andere vrouwen wél werkt, want het is een prima concept. En ik vind wel weer een anticonceptiemiddel dat wel bij mij past.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s